nhalilah's FotoPage

By: nhalilah buari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]
Thursday, 24-Apr-2008 05:28 Email | Share | | Bookmark
Journey to South : Part II

wat muka kesian lepas kena marah sbb nak main decoder astro..
kejap ke merajuk.. pastu main balik..
on d way ke pengerang.. langit mendung..
View all 18 photos...
ok.. here are d continuation of our jouney to south a.k.a balik kampuuunggg!!!

Zahirul tido tengahari tu.. so kena tunggu dia bangun dulu sebelum nak pegi jenjalan umah sedara mara.. agaknya syok sangat tido.. atau ada mimpi yg best kot sampai dia tido pn ttonggeng.. ni dia muka toye baru bangun tido..



so, now we are heading to Pengerang.. it's about 30 min from our house.. we plan to pay a visit to my mak andak and also to Atok's house. sampai jek kat umah mak andak, zahirul buat pasal takmo letak.. geram betul!!!


Lepas makan2.. borak2.. n citer2 kat umah mak andak, adalah dekat sejam jugak.. kami pun gerak ke umah atok yg hanya 5 minit je dr umah mak andak.. atok ni tinggal ngan pakcik atan.. dah tua umur dah 70++ but alhamadulillah still sihat lagi.. kat umah atok kami rehat2.. solat asar.. bagi zahirul makan n mandi.. hubby pulak pegi ke tanjung pegelih.. sabo jek la.. tau2 dah hilang.. ingatkan nak ikut sama pegi sana.. boleh amik angin laut.. kalo nak tau.. kat pengerang ni ialah hujung semenanjung mesia.. sbb dr situ boleh nampak s'pore n kalo sampai ke tanjung pengelih dah tak boleh jln terus.. kat situ jalan mati n kena pusing balik..



Malam tu lepas solat maghrib kat umah atok kami pun balik utk dinner kat Jade Garden Seafood Restaurant.. ini la satu2nya restoran chinese seafood yg halal yg ada kat sini.. Hubby belanja kami sume.. dan celebrate belated birthday ija (my 3rd sis..) Ija, hopefully ko suka ngan cc ngan character naruto tuh ye?? makan kat sini bukan saja sedap, tp harga yg sgt2 berpatutan.. hubby kata kalo kat kl ni.. the price will be almost double..!! lagi satu yg bestnya.. kat sini ada lobster..(tp tak order sbb dulu dah makan..) ada siput gonggong.. hah pernah makan tak?? ni 2nd time aku makan.. sgt sedap.. so juicy.. nak makan kena tarik ngan toothpick.. kalo gigit silap haribulan boleh patah gigi.. sedut?? tahun depan pun tak boleh kuar isinya..





ok la.. wrap up n3 ni ngan pic nih.. to be continue later..



Touch of nature
sebelum tu.. i got this.. thank to kak MaDiHa.. sbb sudi bagi saya bunga kantan nih.. terharu n tak sangka dpt hadiah dr akak.. lawa sungguh.. sayang nak amik buat masak, so kite letak kat sini je.. ok..

Quote:
This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow!

Do not delete any of the links and be honest to yourself!

************************************************************
Now is my turn to share this Bunga Kantan with my friends.. yg tak terpilih tu jgn kecil hati okey...

1. Tie ~ Ibu Wawanis
2. Fliffy
3. Kamalina
4. Kak Leen
5. Lieya - Latif
6. Nhalilah
7. Big Mama Bukhari
8. Nur (Nurfikas)
9. Hajar
10. Mama Sofwat




tak reti la pasal tag ni.. nak bagi kat sape ek???? here the person i'm gonna tag n share this 'Touch of Nature; Bunga Kantan' sudi la terima n sekian tima kasih..

1. mama aqiel
2. wilda aka bibu
3. Ezza
4. Ojie
5. Bidah
6. dilabangi
7. kak Duratul ain
8. Jenny
9. sume pengunjung nhalilah.fotopages.com




Friday, 18-Apr-2008 02:39 Email | Share | | Bookmark
Journey to South : Part I

excited
cute lil boy..
kat RnR Pagoh
View all 24 photos...
Journey to South?? sure la org ingat Zahirul & co. ni asik berjalan jek.. bukan pe.. hari kami ke selatan ni hanya selang 2 hari selepas balik dari pantai timur.. 2 hari utk Zahirul rest.. penat tau berjalan.. Tajuk tu je yg gempak.. actually kami ke selatan nih hanya utk balik ke kampung saya di Kota Tinggi Johor.. ye la Johor tu kan kat Selatan..

Kami bertolak jam 9.30am hari Jumaat.. jalan tak jem.. hari org keje. mana la nak jem.. hubby bawak laju gak.. sbb nak kejar solat Jumaat kat sana.. sambil2 tu suh la aku tengok2 kot2 ada bapak polisi tgh dok menembak sape2 yg bawak laju.. huhu.. "hah.. pak polisi ni en.zaidi nih bawak kete laju betul.. hahaha.. " layan aje la.. asalkan berhati2 n selamat sampai udah le..

Singgah jap kat R&R Pagoh.. tuk bekfest.. lapau ooo.. cantik pulak tengok R&R ni... yang plg suka ialah ada path utk stroll Zahirul.. kalo tak mesra pengguna, sure la kena angkat stroller zahirul tu.. tengok la lagak si Zahirul tu.. cam boss gaya dia..



Pukul 1.30pm sampai kat umah mak.. yg tinggal kat umah ni cuma mak.. ayah n adik yg kecik skali.. kak long n ija (my 3rd sis) yg selau gak balik weekend n some more diorg dok kat JB je.. Sebelum dok kat Felda Air Tawar 4 ni.. kami dah dok merata kat pasir gudang, jb, port klang, kl.. ipoh.. byk la.. sbbnya ayah keje imigresen, selalu gak kena transfer.. bila nak pencen, ayah decided beli tanah felda ni sbb tuan tanah ni nak jual.. so, dok kat sini tak sampai setahun lagi.. n ayah baru je pencen 6 bulan..

ni adik yg bongsu a.k.a maksu Iqa.. baru je umur 6 tahun.. zahirul dr kecik suka sgt ngan maksu ni.. agaknya dia rasa maksu nih cam kengkawan dia.. Abih tu, makcik2 yg lain sume nya dah besar.. tetiba je ada sorg budak konon2nya cam sebaya dia la.. huhu.. zahirul nih perasan dah beso la..



Esoknya.. Sabtu, pagi2 lagik hubby dah kuar jogging.. dia suka jog kat sini. ye la.. sejuk je pagi2 tu yg syok jogging. balik jog, aku n zahirul dok kat beranda umah.. melompat2 dia tengok papanya balik.. suh amik la tu..


ni la keje tok ayah bila dah pencen nih.. pagi2 berkebun.. sayang betul dia ngan rumput karpetnya tuh..


umah orked n orked2 kesayangan mak.





Tengahari.. disebabkan mak nak pegi rewang kat umah jiran.. so, kami masak laksa johor je utk lunch.. bagus gak.. dah lama tak makan laksa johor ni.. Laksa johor no pakai spegetti.. aksesorinya ialah timun, bawang besar, limau, daun kesum, daun selasih n sambal dan kalo perati betul2.. cara potong timun tu lain skit.. potong bulat2 gitu..



so.. jemput makan sume.. yumm yummm sedapnye



Petang pulak kami nak pi jenjalan.. tp bersambung di lain hari.. pasai ada keje lain nak buat see ya.. kengkawan..





Monday, 14-Apr-2008 04:54 Email | Share | | Bookmark
buku.. buku.. & buku..

mph..
edukid
booth ana solehah
View all 17 photos...
Sebelum kite ke Selatan ( seperti yg di bagitau sebelum nih...) kite 'take a break' dulu k.. layan dulu n3 ni..

Apa kami buat last weekend.. actually takde buat apa sangat.. hari sabtu plan nak dok je kat umah.. pagi2 pegi jogging sambil sorong stroller zahirul kat area perumahan tu.. boleh la dalam sejam..

bila balik lepas breakfast hubby kata nak mandikan Zahirul.. suh la aku bukak baju zahirul.. pastu bila dah bukak, dear hubby kata, tunggu 5 minit la.. nak baca paper jap.. aku kat jgn lelama sgt.. nanti terkucil kang.. memang betul!!! tak sampai 5 min pun zahirul dah kencing kat aku!!! geram betul la kat papa nih!! kan dah kata dah... pastu tersengih2 amik zahirul masuk bilik air..



Lepas sume dah mandi.. tidokan zahirul.. kami pun relax2 kat depan tv.. aku cakap ngan dear hubby, jom la ke PWTC.. ada book fair.. Dear hubby kata, ok.. pegi lepas Zahirul bangun k.. huhu.. bestnye..

target utama ialah nk belikan Zahirul buku yg kertas tebal2.. Skrg ni, dia suka sgt grab surakabar ke.. buku ke.. majalah yg kami tengah baca.. pastu koyakkan so, bila belikan buku2 yg kertas tebal tu.. sure la tak blh koyak.. lagi satu, nak exposekan zahirul ngan buku2 n minat membaca.. ada org kata masa 8 bulan ni.. baby mana la faham kalo kita bacakan dia apa2.. tapi aku tak kira.. dia faham ke tidak ke.. aku still nak bacakan zahirul buku.. n biar dia excited tengok buku yg warna warni tu.. so, mindanya akan terangsang.. huhu.. cam motivator plak aku ni..

ni sekitar kat book fair tu.. kami masuk ke semua hall pameran.. masa ni kat ground floor.. kami pegi kat booth yg ada buku utk kanak-kanak.. ada byk grolier.. tp nanti nak grab satu gak.. booth ana solehah.. mph.. byk la.. paling best ialah kat booth edukid.. macam2 buku utk baby n todlers ada.. menarik2 pulak tuh.. cam nak beli sume jek!!



lepas tu kami pegi 2nd floor.. banyak booth yg jual buku2 sekolah cm preston.. moy publication pun ada.. kat 2nd floor ni xde yg berkenan dihati.. then ke tinggakt 3 pulak.. kat hall ni utk international publisher n higher learning edu punye buku.. cam APD, penguin.. elsivier.. macam2 la.. niat nak tengok2 buku optometry.. puh.. best kat sini.. kat booth penguin publication, byk buku yg dijual ngan 40% diskaun.. ada lgi satu hall tapi tak masuk sebab dah penat.. bagi yg biasa pegi book fair ni.. sure akan excited tengok2 buku2 yg ada.. pastu terasa macam nak beli sume je.. murah2 pulak tuh.. ni antara buku2 optometri yg ada di booth elsivier..



Ini la buku2 yg sempat kami grab kat sana..



this for zahirul.. belikan 2 poket book.. buku 'miss dolly had a dolly' tu beli sebab buku tu utk touch, sing n story.. ada dilekatkan bbrp benda macam fabrik.. kertas.. kulit.. utk rangsang sense touch.. pastu yg paling suka ialah uku the hungry frog.. sbb mata katak tu blh masuk jari, so bila bacakan utk Zahirul, boleh main2kan mata tu mcm puppet.. mama yg lebih excited dr anak.. huhu..



utk aku pulak.. grab 2 buku ni.. pd kengkawan optometris.. jgn jeles tau aku beli buku Pickwell's BV anomalies 4th ed. tu ngan harga 15 ringgit je.. harga sebenar RM300++. murahkan?? sbb company tu nak abiskan stok buku ni.. n tak mo jual buku opto dah..



Skrg ni jom kite tengok aksi2 Zahirul lepas dia dapat 'his own books'.. pandai amik sendiri tau..










Tuesday, 8-Apr-2008 01:56 Email | Share | | Bookmark
Journey to East Cost: Part II

view from 7th Floor
Bandar KT
Zahirul.. close up
View all 48 photos...
PART II: GANU TO KELATE..

Hari ke 2 di Kuala Tganu.. Ahad 30.03.08
Pagi breakfast kat cafe resort.. Foodnya hanya ok sahaja.. kalu rate 5 bintang aku cume bagi 1 1/2 bintang je.. paham2 je la apa maksudnya tu.. tak banyak choice sgt.. even nasik dagang pun xde.. Dear hubby lepas temankan breakfast move ke TER. Aku plak sorong stroller Zahirul kat tepi pantai.. punye la susah nak stroll kat pasir pantai tu.. bila dah puas.. balik ke bilik, mandikan n tidokan Zahirul.. aku pulak bukak laptop n buat homework.. "student' lagik la katakan.. tu yg berlambak cikgu bagi homework.. huhu..

Tengahri tu checkout dr bilik.. mulanya nak stay lama skit samapi pkl 12.45 ke.. tunggu dear hubby dtg masa lunch break, pastu org kat reception tu dah tepon.. "cik, dah lewat masa nak checkout ni.." bosan betul..baru je pukul 12.15.. apalagik.. aku pun kuar la checkout.. macam kena halau la pulak.. Ingatkan nak stay 2 mlm kat BBBR tp masa Wan Heman (partner Hubby) booking bilik lupa nak bagi tau.. bilik fully book hari Ahad tu.. pelik gak.. Ahad kan hari berkerja kat ganu.. pikir punye pikir.. baru teringat yg hari tu MB baru nak angkat sumpah.. Mak aaii... beria betul org ganu, maybe bukan setakat Adun je yg datang.. penyokong.. ketua kampung.. org kampung.. adik badik sure ikut sama.. tu yg xde bilik.. huhu..

Kami menginap pulak kat Primula Beach resort.. ekceli kami suka dok kat sini.. biasanya kalu dtg ganu mmg dok kat sini..


lepas check in.. hubby balik semula ke TER.. aku pulak layan astro. sementara nak tunggu kawan datang nak jenjalan kat pantai.. zahirul punye la sonok.. ke sana ke sini.. Mak oooiii.. tak reti dok diam itu budak..


Sambil2 tu amik gambo dr bilik di tingkat 7.. cantik kan view dr atas ni.. ni pakai camera cikai je.. kalu dapat 40D.. mau lebih debooom.. huhu.. ni je yg mampu..


ni pulak masa aku jumpa Kak Jem.. best Friend masa dok umah sewa kat Bangi.. dia ni tengah amik course diploma pendidikan kat KUSZA yg skrg ni dikenali ngan UDM.. Kak Jem datang ngan Kak Nora n Fara.. tak pegi memana pun cuma makan ikan n sotong goreng kat food court pantai batu buruk (sedap woo.. ikan fresh.. sotong fresh..sotong punye la besar..) perut dah kenyang, pastu dok tepi pantai batu buruk.. layan angin pantai..


Ekceli masa nak amik gambo zahirul ngan kak Jem tu punye la susah nak suh dia tengok camera sbb mata asik je mandang kat benda ni... ralit betul dia tengok.. bila dah pndai mintak itu ini.. mau dia mintak kat aku suh beli benda alah ni..


Petang gi shopping kat Pasar Payang.. punye la sakan.. tambah nak cepat sbb masa tu dah pukul 5.30ptg.. tak sempat nak amik2 gambo.. Malam tu lepas Maghrib kami pegi ke Kuala Ibai.. makan seafood.. Zahirul masa tu tido.. senang nak makan.. Apa yg kami makan?? tu dia.. macam2 ada..



Isnin 31.03.08
Esoknya lepas breakfast n rehat kat bilik, checkout utk teruskan perjalanan ke Kelatan pulak.. masa ni tengah tunggu dear hubby settlekan payment kat kaunter.. aku pun snap la gambo zahirul..


pastu aku n zahirul plak.. lama gak x gambo berdua ngan zahirul.


Skrg ni kami bergerak dr Kuala Terengganu ke Kelantan melalui Penarik.. Setiu.. Kuala Besut... dan Memasuki Kelantan.. ke Tok Bali.. Terus Ke Gunung, Bachok.. Kalau nak ke Kelantan dr KT ada 2 pilihan samada nak lalu jalan pantai atau jalan biasa.. kami memilih jalan pantai.. Di Penarik, sangat cantik.. Jalan tepi Pantai.. kat area pantai ni diorg ada buat program penetasan telur penyu.. kami singgah jap sbb teruja sgt tengok laut yg jernih.. hijau je airnya..


sempat lak bergambo tu..


Masa ni singgah di Kuala Besut untuk beli keropok ikan.. otak-otak.. dan juga sata.. sedapnye sata yg makcik tu buat..


selepas melalui Kuala besut.. kami mula memasuki Negeri kelantan... Singgah jap di Pasar Siti Khadjah sbb nak carik bberapa barang..


On the way ke Bachok dr Kota Bahru.. ternampak la pulak restoran ni.. kelako pulak bila baca signboard nama kedai dia.. boleh tokei kedai ni pikir nama cenggini.. kreatip gak.


Pastu terus menuju ke umah FIL di Gunung, Bachok.. ok dah sampai pun..


Ni apa pulak nih?? sape punye kaki nih?? kuikui!!!


Esoknya Selasa, kami bertolak balik ke Seri Kembangan melalui Machang, Kuala Krai, Gua Musang, Merapoh, Raub, Bentong pastu sampai la kami di Selangor.. Mak aiii.. jauhnye perjalanan..Ni gambo masa pjalanan balik.. d Jalan Kuala Krai menuju ke Gua Musang..


tamaaatt... Jauh betul pejalanan.. lepas ni nak ke Selatan plak..


Wednesday, 2-Apr-2008 09:06 Email | Share | | Bookmark
Journey to East Cost: Part I

the journey begin..
Hi way Pantai timur
concentrate driving..
View all 28 photos...
PART I: SERI KEMBANGAN (home sweet home...) TO KUALA TERENGGANU (na..na..na..nana. ganu kiteeee..)

Sabtu. 29.03.08

Masa entry yg lepas2, ada beritahu yang dear hubby ke Kuala Terengganu setiap 2 minggu.. so, untuk last trip ke KT, aku dan Zahirul pun ikut sekali ke sana.. kami bertolak dari umah pukul 9.30am. Mulanye plan nak bertolak lepas subuh.. tp disebabkan zahirul yang baru je kuar dr KPMC sebab demam dan ngada2 nak main sampai pukul 1.. n still xmo tido even dah tutup sume lampu.. geram betul!!! biasanye pukul 8 je dah tido.. bila dah tido lewat bangun pun lambat la.. pukul 6.45am baru bangun.. apalagik.. terkocoh2 la solat.. barang2 tak pack lagik.. umah punye la berselerak.. Thank god zahirul tido lagi.. so, cepat2 pack barang.. kemas umah.. then bersiap2.. sebelum tu singgah breakfast dulu.. mamak!!! roti canai satu... sama nescafe nipis...!!



Dear Hubby penat so aku drive dari rumah samai ke Karak.. masuk tol LPT tukar driver pulak.. Zahirul so.. good... tido je sepanjang perjalanan.. dari umah ah tido.. singgah breakfast pun tak bangun.. tau2 je dah sampai Cherating..



Selepas Cherating.. kami mula memasuki negeri terengganu.. mula dengan Kemaman.. Kerteh.. Paka.. Di Paka, kami singgah jap kat umah Suhaila... kawan masa keje sbgi RA.. dia baru je melahirkan baby girl.. borak2 punye borak.. sampai lupa nak amik gambo.. aiyaa... camne boleh lupa??? bukan selalu nak jumpe..

Pastu kami teruskan perjalanan.. melalui Dungun.. Marang.. disini.. permandangan sangat cantik.. ye la.. jalan tepi pantai.. pokok kepala & rhu melambai2 ditiup angin.. cantik betul..



Pukul 5.30pm baru kami tiba di KT.. Check in di Batu Burok Beach Resort.. Bestnye dapat meluruskan pinggang.. Petang tu jugak kitorang terjun pool... baik aku.. dear hubby.. zahirul apatah lagik.. sume sakan mandi kolam..




Malam tu.. sebelum kuar makan.. Zahirul jatuh katil.. Masa tu aku tengah pakai tudung.. dear hubbby pulak tengah berdiri tepi katil.. betul2 sebelah zahirul.. memang cepat je.. tak sempat nak buat apa2.. Tau2 dah tertomos kat bawah.. apalagi.. melalak la.. aku risau je kalo patah leher ke.. hape ke.. terus amik air panas & kain.. tuam kat tepi mata zahirul.. Alhamdulillah xde apa2 sbb 1/2jam lepas tu zahirul back tu normal.. tapi, balik dari makan.. masa dia tido, aku still lagi tuam.. sbb taknak ada lebam kat situ.. malam tu dia kena tido kat bawah je..



Esoknya pagi.. takde lebam kat tepi mata, tapi ada kesan luka.. agaknya karpet kat bilik tu kasar yang menyebabkan kesan tu.. sian anak mama... tu la buas sangat.. lastly, end up dengan Zahirul tidak akan diletakkan kat atas katil..
tengok la tu.. tak padan ngan muka bertanda.. bila bab main.. no.1..







[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net