nhalilah's FotoPage

By: nhalilah buari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]
Thursday, 18-Sep-2008 02:41 Email | Share | | Bookmark
.:cellulitis & warded

bulan pose ramai betul buat n3 pasal berbuka lauk apa.. soping raya.. nak story mory pasal buka pose.. aku sgt2 malas nak snap lauk apa masa buka.. kalo hari keje.. lauk tunjuk2 je.. sahur pulak aku n hubby tak makan nasik.. biasanya kami cuma minum hot chocolate ngan roti je.. pastu 1-2 biji kurma @ buah.. dulu2 aku sahur nasik.. bila dah kawin, hubby tak sahur nasi, aku pun malas nak bersusah payah masak.. setakat utk aku sorg je.. lelama.. terbiasa pulak tak sahur nasik..

ok la, actually nak citer pasal lain.. pasal Zahirul yang warded 3 hari kat spital.. Zahirul di 'diagnose' kena cellulitis, so 3 hari berkampung kat wad peaditrik hops. Serdang..

Memula tu, hari Selasa (9.9.08), aku pi keje awal.. 6.40pg dah kuar.. Zahirul tido lagi..so hubby yg hantar ke nursery.. hubby kata, masa dia bangun tido.. dia dah menangis.. sampai la masa kat nursery pun nangis.. tak tau pasal apa.. maybe sbb bangun tak nampak muka mama dia kot..

Tghr, nursery call bgtau.. yg dia asik nangis jek.. bila tanya demam ke?? kembung ke?? jwpnya.. tak.. so, aku kata tgk dulu.. kalo petang pun nangis.. bagitau.. nanti aku balik tgk.. then, petang dekat pukul 3, nursery bgtau yg kaki zahirul sakit & bengkak.. apalagi.. aku pun balik la.. sampai nursery, nampak je aku lagi teresak2 dia nangis.. kaki kanan mmg bengkak gila... tak boleh tersentuh langsung.. kaki kiri ok tunggu jap hubby balik, kitorg pi klinik..

Doktor tanye macam2.. mlm sblm tu elok jek main, takde jatuh ke hapa... carik pulak kesan gigit binatang ke.. tak jumpa pulak... so, Dr buat conclusion, maybe kena gigit binatang yg kecik.. then prescribe ubat tahan sakit n topical cream..
Malam tu aku mmg tak boleh tido.. zahirul pun.. asik melalak je.. tido 10-15min pastu bangun melalak.. 4.00am pegi Hosp. Serdang (emergency).. pastu Dr suh balik lepas prescribe antibiotik..

Esoknya (Rabu) aku tak keje.. Zahirul dah kurang skit ragamnya.. kaki masih bengkak tp yg peliknya sebelum tu tak merah.. tpt bengkak trus jadik merah.. bila malam mmg meragam.. tak boleh tido.. so, bila discuss ngan hubby.. aku kata ini tak boleh jadi.. kena pegi hospital.. pagi2 Khamis pegi balik ke emergency.. pastu diorg hantar buat x-try.. masuk bilik Dr.. dia pun cam blur je nak prescribe apa.. pastu dia suh nurse amik darah 2 tiub kecik...n call pakar orthopedik datang tgk.. So, pakar kata takde patah atau fracture.. tp sel2 n tisu2 kaki dah inflame dan kena infected.. so kena warded..

Zahirul di diagnos kena cellulitis (cell infection). bukan sbb kena gigitan apa2 tp mungkin kuman dari demam sbb Zahirul demam minggu yg sebelumnya.. kat spital kena masuk drip utk antibiotik.. 2 type cloxacilin & penicillin.. both antibiotik yg sgt kuat.. hopefully cepat sembuh..

So, begitu bosannya aku dok kat wad tu 3 hari dr khamis sampai sabtu.. tambah pulak time pose.. zahirul lagi la bosan sbb dia tak boleh nak berjalan.. end up ngan dia merangkak sini sana.. sian anak mama.. bila berdiri, kena paut ngan something, pastu kaki kanan dia akan angkat..

masa discharge.. kaki dah tak merah.. tp still bengkak lagi.. Dr kata takpe.. continue antibiotik kat umah pastu 25hb ni follow up ngan pakar..

hari ni dah 5 hari kuar spital, redness sume dah takde.. bengkak still ada skit je lagi dalam 10%.. Zahirul dah berani nak berdiri.. tp bila jalan tu masih hencot2 lagi.. sian betul mama tgk.. kalo tgk recovery progress maybe dalam 2-3 hari lagi will be back to normal.. InsyaAllah.. Harap2 takde masalah.. n raya nanti boleh la berlari ke hulu ke hilir..

*snap pic ngan henpon je.. pasai tu tak brape clear..


Friday, 29-Aug-2008 03:22 Email | Share | | Bookmark
.:I'm back... huhu..

fuh... fuh.. fuh... (tiup abuk.. kuikui.. ) lama betul tak hupdet.. rindu kat Zahirul tak???? err... tak rindu?? ok.. takpe la... (macam la anak aku ni glamer gile sampai org nak rindu..

malas nak cakap nape lama tak hupdet.. nanti org kata cam dia jek yg busy .. anyway sowi kengkawan ek.. lama tak jenguk fp korg sume.. hehe.. ni nak cuti 4 hari.. akan ku pulun layan fp hari2.. hikhikhik...

ok.. jom tengok xtvt zahirul.. amaran kepada anda.. kalo jumpe Zahirul, jgn diberi hp kat dia.. nanti dia akan buat hak milik sendiri.. layanzzzz...


petang ni Zahirul & co. nak balik kekampung di Johor.... yahuuuu... (mama yg terlebih excited dr zahirul.. )

kepada sume.. selamat bercuti.. (3 hari..)Selamat menyambut Hari Merdeka.. dan selamat menyambut ramadhan al-mubarak..


Thursday, 7-Aug-2008 07:21 Email | Share | | Bookmark
.:Zahirul is 1 Year!!!

07.08.08... Zahirul is 1 year old now... special n3 for him.. we all belum celebrate apa2 pun.. cuma beli 3 slice cake from SR.. 1 for papa.. 1 for mama.. and another 1 for dear Zahirul.. nak beli whole cake cam bazir.. coz only 3 of us pastu beria2 mama n papa nyanyi lagu bday.. huhu..

for Zahirul...mama & papa wish you happy birthday.. may you be a good n soleh boy.. really appreciate u as our son.. and thank to Allah for this precious gift.. It's change our life.. may happiness always be yours!!! mmmuuuuuaaahhh!!!



Quote:
*selepas mama overdue 11 hari n yet no contraction & akhirnya kena induce (sakit wooo..) pastu zahirul lahir 07.08.07 jam 9.05mlm berat 2.88kg selepas 12 jam bertarung nyawa kat labor room tu.. ( ye la.. masuk 9 pg.. 9mlm baru hadiah yg satu ni keluar..)

*lepas sebulan berat tambah 4.25kg.. huhu.. bagik makan apa ek??

*progress yg agak cepat (bg mama la..) 3 mths 2 weeks dah meniarap.. pastu merangkak askar..

*5 mths dah merangkak lutut..

*4 mths ++ dah tumbuh gigi.. sekalikuar trus 2 batang.. gigi bawah..

*6 mths dah pandai duduk.. walla..

*7 mths... berdiri ngan steady..

*10 mths dah boleh melangkah 2 -3 tapak.. pastu 11 mths berjalan ngan lajunya..

*bercakap... cuma boleh mama n appa.. (instead of papa..) yg selebihnya mengomel ngan bahasa yg mama n papa tak paham..

*skrg ni.. sgt2 la aktif n melasak.. yg kdg2 mama pun tak tahan.. n teramat la mengada2 kalo ada papa.. suh dokong la.. kalo dah dokong,papa takboleh duduk..kena diri.. itu la.. ini la..

*dulu senang nak tido.. skrg ni asik nak main jek.. mlm kalo naksuh tido kena gelapkan bilik, baru boleh tido.. kalo ada cahaya skit2.. masih lagik boleh nak main.. perrgghhh.. penat mama mengulit zahirul suh tido..


Actually, mama Zahirul terpaksa buat back dated entry.. semalam mmg tak sempat nak wat special n3.. 1/2 day dah dok kat clinic utk 1 yr injection.. pastu terus ke hospital utk appointment ngan peads.. dear darling... i'm so sorry dear.. right now I'm so busy (tahap maksimun.. ) n kite tak dpt nak celebrate this weekend, as I have to attend a conference... we will planning a makan2 for next couple of weeks.. okey???


Monday, 4-Aug-2008 04:09 Email | Share | | Bookmark
.:tease my little boy..

lama tul tak hupdet... agak2 ada sawang tak???
just a simple update about Zahirul's xtvt.. takmo citer banyak.. tambah pulak takde idea nak tulis apa... layan jek pics2 ni yek.. enjoys...




Tuesday, 22-Jul-2008 01:24 Email | Share | | Bookmark
.:cUtI-cUTi @ Teluk Kemang..

Last weekend Zahirul & co. pi cuti2 Mesia.. kat PD jek.. (last week??? last 2 week la.. last weekend aku dok umah jek.. mangadap keje2 yg tak abis2 tu.. tambah pulak kena batuk yg agak teruk.. tiap kali batuk, mesti sampai muntah2.. malam tak boleh tido.. asik batuk je.. kuat betul kuman yg aku jangkit dr si Hero kenit tu.. dia kejap dah baik.. aku jek yg tak2 baik2.. ) actually dear hubby yg beria2 nak pi cuti.. agaknya nak release tension keje.. sebulan awal dah booking accomodation kat sana.. Aku pulak, sebenarnya time nak pi tu cam berat hati jek nak pegi.. apasal??? bukan ke best bab2 cuti2 mesia ni.. tapi.. lately mmg byk sgt2 keje nak buat..

Kami bertolak hari Jumaat.. dear hubby amik 1/2 day.. pukul 12 dah terpacak kat depan umah.. aku pulak.. tak siap apa.. sibuk kunun2nya nak siapkan assignment sblm pegi.. hampeh.. tak sempat gak nak siap..

Aku: Abang.. bawak laptop pi PD buleh????
Dear hubby: laptop?? boleh.. (sambil senyum kambing.. ) tapikan yang... mana ada org pi bercuti bawak laptop...
Aku: abih tu keje tak siap lagik..
Dear Hubby: bilanye nak buat...
Aku: tgh2 malam.. bila sume dah tido.. bangun la buat.. (dlm hati..boleh ke aku bangun buat?? ntah2 ngan aku sekali tido.. )
Dear Hubby: suka hati la...
*so malam tu mmg aku struggle nak siapkan assignment tu.. amik ko.. siap assignment dah pukul 5 pagi.. hubby n Zahirul sedap jek berselimut tido kat bilik yg sejuk banget itew..

ok citer balik pasal nak pi PD.. kami move dalam pukul 2 ptg.. sampai jek kat rumah rehat Sime darby.. perghhh... mmg tak mengecewakan langsung... dah la bayar murah.. utk 3 hari 2 malam bayarannya cuma RM50 je.. kami dapat banglo 2 bilik ngan attach bathroom lagik.. hall.. ada dining hall.. veranda yg mengadap laut.. mmg best.. I likeee this place..

dari veranda.. terus nampak laut.. rumah rehat ni kat atas bukit.. so, nak ke laut kena turun tangga.. cantik kan view ni...

Actually.. ni 1st time nak bagi Zahirul mandi laut.. sebelum ni dah 2 kali bwak zahirul cuti kat area pantai.. tapi tak berkesempatan mandi laut.. masa sampai kitorg singgah kat teluk kemang.. belikan pelampung utk Zahirul.. tu pelampung Zirafah.. memula jejakkan kaki dia kat pasir pantai tu.. nangis.. agaknye geli kot.. pastu tak sampai 2 minit.. hamboiii... suka yg amat..


tengok la tu.. best jek main pasir.. bila lagik nak main kotor2 cenggitu.. kat umah jgn harap dapat chance nak main kotor.. sempat la jugak Zahirul colet jari dia yg berpasir tu kat mulut dia.. sabo jek la anak bujang aku ni..

ok.. time to mandi laut.. suka tengok gambo dear hubby dok pimpin Zahirul tu.. Utk pengetahuan, rumah rehat ni kat area Teluk kemang.. dekat ngan Guaman Resort.. yg bestnye kat sini.. air lautnya bukan je bersih.. tak berlumpur.. jernih pulak tu.. kalo dlm 50m dr pantai still boleh nampak pasir yg kat dlm air tu..

aktiviti 3H2M kat sini.. sampai jek.. ptg dlm pkl 6.. mandi laut.. esok pagi mandi laut.. main kat pantai.. pastu rehat.. makan2.. petang mandi laut lagik.. mlm makan2 n rehat.. esoknya pun sama jugak.. itu jek keje kami kat sini.. nama pun berehat.. syok betul...

wrap up ngan gambo ni.. I likeee..

*hehehe.. cam panjang menjela pulak entry kali ni..bukan apa.. malas nak buat part 1.. 2.. & seterusnya.. sekali harung jek la..


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net